lunes, marzo 06, 2006

El Consell de les Arts, ara!

La Plataforma de la Cultura per a un Consell de les Arts, reunida a la seu del FAD de Barcelona el passat dimecres 22 de febrer de 2006, després d’una anàlisi i debat sobre l’estat actual del procés de constitució del Consell de les Arts, fa públiques les següents consideracions:

1. La crisi oberta a l’Institut Ramon Llull arran de la dimissió del seu director, Xavier Folch, posa un cop més en evidència la necessitat de dotar a la gestió pública de la cultura d’una autonomia i d’un sistema d’avaluació que la resguardi del dirigisme i les conjuntures polítiques. Aquest és, precisament, el principi rector del model de gestió pública de les arts conegut com a Arts Council, o Consell de les Arts.

2. El futur Consell de les Arts de Catalunya ha d’absorbir l’Institut Ramon Llull, doncs la projecció internacional de les arts i la cultura és un dels àmbits primordials d’actuació dels Arts Councils. No s’entén un veritable Consell de les Arts limitat als afers interiors, sense competències en la projecció exterior de la cultura catalana i la col·laboració internacional.


3. El calendari d’instauració del Consell de les Arts sofreix un retard considerable. Segons la nostra opinió, no ha hagut, ni hi ha cap motiu per posposar-lo o allargar-lo més. Ha transcorregut gairebé un any des de la presentació del “Document propositiu per a l’establiment d’un Consell de la Cultura i de les Arts” del comissionat Josep Maria Bricall, sense que s’avanci en l’agenda compromesa.

4. Des del mes de maig de l’any passat, quan des del Departament de Cultura se’ns va comunicar el nomenament d’Antoni Llevot (Delegat Territorial de Cultura a Lleida) com a mediador –en matèria del Consell de les Arts- entre la Conselleria i aquesta Plataforma, no s’ha produït cap mena de contacte entre les dues parts, tot i els nostres nombrosos intents per establir vies de diàleg.


5. Tenim constància oficiosa de l’existència de diversos documents o esborranys de la futura Llei del Consell de les Arts, per a la redacció dels quals no s’ha comptat, en cap moment, amb la participació o ni tan sols l’opinió de la Plataforma. És, per tant, paradoxal que la llei que haurà de regular la participació de la societat civil en la gestió de les polítiques culturals es faci sense la seva implicació i acord. No comprenem ni compartim la paràlisi i el secretisme que envolta aquest procés.

6. Pel que sabem, el model proposat no respon ni a les expectatives del sector, ni tant sols segueix les línies marcades per Josep Maria Bricall i situa el Consell com un simple organisme assessor amb minses competències executives i nombrosos sistemes de control polític.

Exposades aquestes consideracions, la Plataforma de la Cultura per a un Consell de les Arts es dirigeix públicament a la consellera de Cultura, al govern i al President de la Generalitat per manifestar que:

a) Reitera la seva absoluta disposició, interès i il·lusió en participar i col·laborar estretament i activa en el procés d’instauració del Consell de les Arts de Catalunya. No podria ser d’una altra manera donada, com ja s’ha dit, la naturalesa i intencionalitat del projecte que ens ocupa i que la Plataforma, constituïda expressament per aquest assumpte, té la representativitat del sector.

b) Urgeix al Departament de Cultura i a tots els grups parlamentaris a que, sense més dilacions, s’afrontin els treballs pendents a través d’una detallada agenda (llei, estatuts i reglaments) que no hauria d’allargar-se més enllà de l’estiu.



c) Reclama l’establiment d’un consens entre el Departament de Cultura, grups parlamentaris i aquesta Plataforma pel que fa a les funcions i competències del futur Consell de les Arts, sobre la base del nostre document “Acord del Castell de Sant Boi” i el document final del Comissionat Bricall.


Barcelona, 1 de març de 2006



Més informació i contacte amb els mitjans de comunicació:

Arnau Vilardebó: 607 780 402
Oscar Guayabero: 699 068 198
Florenci Guntín: 615 078 479

No hay comentarios: